Organ dlaman dari lembu korban biasanya kurang m'dpt sambutan iaitu perut, usus, hati & limpa.
Pada korban yg lepas, hubby ambil usus lembu utk elakkan dibuang @ ditanam kerana tak dpt sambutan.
Biasanya kalo di Kedah, usus lembu direbus dgn halia & di cicah dgn air asam.. Air asam yg sedap ialah digaul dgn tangan, caranya bahan2 disatukan semua & di gaul tangan. Oleh kerana kuantiti yg byk dibuat utk kenduri etc or makan beramai2, biasanya kami mesti menunggu air tangan mak menakan atau Wa utk menghasilkannya. Yea lah, air tangan org tua mmg sedap apatah lg cukup rasa & perisanya..
Bahan2 utk air asam : bwg besar dihiris nipis, air limau nipis @ air lemon (guna lemon sbb mmg ada stok) , kerisik, tomato dipotong dadu(kecik), cili merah @ cili padi dihiris, garam & gula.. gaul semua
Usus lembu direbus dgn halia tumbuk & letak garam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan