Salam
resepi bihun sup ni dari mak, tak pedas, jika nak rasa pedas bole mkn dgn kicap+dihiris cili api. amat simple & mengenyangkan..
Resepinya mudah je..
Bahan2 : 300gm Bihun direndam dulu supaya cepat lembut nnt, kalo tak nak pun x pe, 1/2kg ayam di potong kecik2, 1in halia, 100gm udang basah, 2 sudu rempah sup, 1 labu bwg beso, 3 bj bwg putih, sayur sawi dipotong, telur (jika nak), air & minyak menumis
Cara2 : bwg2 di hiris & ditumis dgn minyak, masukkan halia & ayam, biar kejap. masukkan air & rempah sup.
bila ayam dah empuk, masukkan btg sawi, masuk pula bihun & udang, biar kejap. masukkan sawi. jika nak masuk telur, pecahkan telur. biar sekejap & hidang.
boleh tmbh perisa semasa makan dgn lada sulah or black pepper.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan