Salam
hari ini plan nak buat Mee Udang yg pernah buat dulu2 ikut resepi dr mesra.net..
first time buat ikut resepi ni, tanya feedback dari hubby.. ada tak rasanya sama dgn Mee Udang Kuala Sepetang yg pernah dulu2 gi makan hehehe.. katanya, ada la... so bole le pakai resepi ni ek..
resepi tempek kat sini dulu coz dah simpan lama sgt dlm e-mail,
Resepi: Mee Udang
Bahan-Bahan:
1 kati mi kuning
1/2 kati udang
basah - bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang
besar} kisar
2 ulas bawang putih} kisar
Sedikit belacan } kisar
3
camca teh sos cili
3 camca teh sos tomato
1/2 sudu teh gula pasir
4
batang sawi
1/2 kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5
biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili
masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng
Cara
Memasak:
Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya
asingkan ketepi. Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang
tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
Panaskan minyak masak dan
tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.
Setelah naik
wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.
Masukkan sos
cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.
Untuk sayuran tadi sawi dan
taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi
kuning.
Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun
bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau
kasturi.
Komen Tambahan:
Segala bahan-bahan tertakluk kepada
berapa orang yang hendak makan. Agak-agaklah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan