Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Jumaat, 29 November 2013

Ketam Masak Lemak

Salam

Kalau sebut ketam je, mmg confirm boleh selesai pd masa tu jugak. 


<atas sbb2 teknikal.. gambar tak muncul pulak :-) >


bhn2 ; 5 ekor ketam, 2 btg serai dititik, cili boh, 2 ulas bwg putih, 1 bj bwg besar, 1/2 sudu kecil serbuk kunyit, 1 bj kelapa utk dptkan santan (ikut sendiri la sukatan air, nak lemak kurangkan air)
cara2 ; siang ketam (ni pun ada caranya.. yg penting pastikan bhgan tengah dikeluarkan, cara terbaik ketam dibelah kpd 2), kisar ciliboh, serbuk kunyit, bwg putih & bwg besar. Dlm periuk masukkan santan, bhn dikisar & serai. Kacau dulu & masukkan pula ketam. kena selalu kacau & guna api sederhana.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan