Salam
untuk memudahkan resepi2 ini disimpan & terperlihara, so aku menempek resepi mee hailam disini yg dibuat sejak dulu2 lagi.. mmg disukai anak2 & suami..
MEE HAILAM (hidangan utk 3-4 org)
bahan2 ; 300gm mee kuning (biasanya 1 bkgs 450gm, so kena buang sikit dari kuantiti ini), minyak utk menumis, 3 ulas bwg putih diketuk, 2 sudu besar cili boh, 2 sudu besar sos cili, 2 sudu besar cili tomato, 2 sudu besar sos tiram, 2 sudu besar kicap manis {semua bahan2 ini boleh diadjust sendiri ikut suka}; ayam potong2 or daging dihiris; udang; 2 btg serai dititik; 1/2 cwn air
kobis bunga, carrot dihiris, tomato potong wedges, cili merah hiris, daun bwg, bwg grg
cara2 ; tumis bwg putih, masuk cili boh, biar naik minyak, masuk sos cili, sos tomato, sos tiram. biar sekejap, masuk serai. masukkan pula daging or ayam. biar smpi masak.
masuk air, biar mendidih kejap, masuk kobis bunga & carrot.. biar smpi masak. masukkan mee kuning, biar hampir kembang masuk tomato. bair sekejap & tutup api.
Hidang mee dgn bwg grg & daun bwg.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan