Blog ni kucipta utk menempek kenangan & impian keluarga ku, dlm masa yg sama ingin share apa jua ilmu-ilmu yg kuperolehi utk sama2 memanfatinya
Kenangan & Impian & Nota Ilmu
Ahad, 25 September 2011
Asam Pedas Ikan Mayong dan Tom Yam Putih
Nampaknya dah 2 minggu berturut2 hubby beli Ikan Mayong, Ikan Mayong yg telah dibersihkan perlu direndam dgn air asam jawa + garam utk m'buang hanyir.. boleh juga dibasuh dgn air limau nipis & diperap sekejap. Harga sekilo (pd masa ini ) ialah RM9.00
Asam Pedas Ikan Mayong, mmg la kegemaran kami sekeluarga semasa kecik2.. dah bila dah berkeluarga juga, suami & anak2 juga menyukainya..
Bahan2 : cili kering 20 biji, direbus & dikisar, 1cm halia, 1cm kunyit hidup, 1 labu bwg besar, 3 biji bwg putih } blend semua bahan
1 ekor ikan mayong (sederhana besar), 10 biji kacang bendir, daun kesom, asam jawa (sebesar telur ayam kampung) di campur l liter air (kalau nak cair, tmbh air ikut kecairan yg disukai)
Tumis bhn diblend hingga naik minyak, masukkan ikan sekejap & masukkan air asam jawa,
biar hingga mendidih. masukkan kacang bendir & daun kesom. Bila ikan dah masak, masuk bahan perasa & garam.
Ikan Mayong pun sedap jika digoreng, sebelum tu digaul garam & kunyit.. tapi hati2 semasa mengoreng kerana akan berlaku bbp letupan.. hahaha.
Tom Yam Putih.. ia dipanggil putih kerana ia plan shj, ini resepi dari adik ipar dr kelantan yg telah diajar kpd mak & mak suka dgn rasanya..
1/2 ekor ayam - di potong kecik2, 1 biji karot, 1/4 pokok kobis bunga , 3 biji tomato dipotong,
cendawan (ikut suka kuantitinya), jagung muda (tak letak pun..)
4 biji bwg putih ditumbuk, cili api 4 biji ditumbuk.. nak pedas tmbh lg, 2 biji bawang dipotong dadu, daun sup, daun limau purut, 3 btg serai, air 3 liter, perahan 3 biji limau nipis
tumis bwg putih dgn sedikit minyak.. masukkan bbp potong tomato & cili api.. biar sekejap..
masukkan ayam.. biar sekejap.. masukkan air, biar ayam separa masak.. masukkan karot & bahan2 lain ikut yg mana lmbt empuk.
masukkan serai, air limau nipis. bila ayam dah empuk masuk daun limau purut, letak bhn perasa & garam. tutup api & masukkan daun sup.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan