Assalam..
tekak teringin nak makan asam pedas, minggu lepas pergi ke pasar sg besi, dapat seekor ikan jenahak dgn harga RM26/kilo.. ok la kan, nak teringin & ikan tu pulak nampak fresh. seekor je dekat rm60.
So ini resepi.. (copy paste dari posting sebelum ni)
Bahan2 :
cili kering 20 biji, direbus } **
1cm halia } **
1cm kunyit hidup } **
1 labu bwg besar }** blend semua bahan
3 biji bwg putih }**
ikan ikut masing2 nak guna jenis apa,
10 biji kacang bendir,
daun kesom,
asam jawa (sebesar telur ayam kampung) di campur l liter air (kalau nak cair, tmbh air ikut kecairan yg disukai)
Cara2:
Tumis bhn diblend hingga naik minyak, masukkan ikan sekejap & masukkan air asam jawa,
biar hingga mendidih. masukkan kacang bendir & daun kesom.
Bila ikan dah masak, masuk bahan perasa & garam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan