Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Ahad, 9 Ogos 2015

Asam Pedas Johor Arwah Mak

Assalam..

tekak teringin nak makan asam pedas, minggu lepas pergi ke pasar sg besi, dapat seekor ikan jenahak dgn harga RM26/kilo.. ok la kan, nak teringin & ikan tu pulak nampak fresh. seekor je dekat rm60.

So ini resepi.. (copy paste dari posting sebelum ni)

Bahan2 :
cili kering 20 biji, direbus  } **
1cm halia                     } **
1cm kunyit hidup          } **
1 labu bwg besar          }** blend semua bahan
3 biji bwg putih             }**

ikan ikut masing2 nak guna jenis apa,
10 biji kacang bendir,
daun kesom,
asam jawa (sebesar telur ayam kampung) di campur l liter air (kalau nak cair, tmbh air ikut kecairan yg disukai)

Cara2:
Tumis bhn diblend hingga naik minyak, masukkan ikan sekejap & masukkan air asam jawa,
biar hingga mendidih. masukkan kacang bendir & daun kesom.
Bila ikan dah masak, masuk bahan perasa & garam.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan