Assalam
hari ni dah Ramdhan ke-7 , kiranya dah seminggu umat Islam menjalani ibadat puasa.
Moga sehingga ini, amalam kita diterima.. teruskan menambah ibadat dan istiqamah dengan ibadat yang ada..
Seperti biasa.. Ramadhan jugak sibuk ke dapur, kalau boleh nak berbuka atau sahur dgn air tangan sendiri.. lagi berbaloi dan sedap dari yang di Bazar Ramadhan
so untuk menu kali ni, hubby teringin mkn nasi ulam kedah aka utaranya.. dah ler kita ni org selatan, mmg pernah makan nasi ulam tu.. tp mana la kita tau apa isi kandung dlm tu...
baik punya hubby, dia balik kerja sebelum ni membawa bbp resepi nasi ulam.. aduh, setelah study sikit, campur aduk lerr resepi nye.. hubby ckp, ikut je mana2 sama jer.. ye la tu, org yg nk masak ni ler yg kelam kabut nanti..
so ini ler jadinya..
dan bersama menu2 lain
Resepi nasi ulam suamiku
(kuantiti agak2, ikut masing2.. nk mkn 2 org, anggar ler nasi utk 2 org..)
kalo utk 3 org.
Bahan2..
Nasi dimasak.. biar sejuk
1 sudu makan kerisik
ikan talang kering digoreng & ditumbuk, byknya ikut suka. kalau nak rasa masin2 sikit lebihkan la..
yg sepatutnya kena guna kan ikan tenggiri masin sbb ikan talang kering je yg ada pd masa ni
1 biji bwg besar, 1/2 inci halia, 1/2 inci lengkuas
-dihiris halus, kalau tumbuk lagi ngam
ulam2an dihiris halus ala2 hiris daun pandan utk bunga rampai,
kalau lg halus baru ler nmpk seninya org kedah ni..
sungguh teruja krn sendiri tak bole buat :-)
ulam2an lagi banyak jenisnya lagi bagus, yg kami ada
bunga kantan, daun kesom, ulam raja, selom, pegaga, daun selasih,
putik daun limau purut, cekur, pucuk daun bebuas
yang sepatutnya ada tp tak ada, maklumlah kat KL mana mau cari ni...
daun sekentut, daun putat, daun tenggek burung
Gaul semua bahan2, dah perasakan dgn garam.. kalau ikan masin tu
dah cukup masin, tak perlu ltk garam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan