Salam
Ini resepi mee bandung yg selalu buat. Mee bandung mesti guna air rebusan ayam or daging baru sedap!!!
Utk makan 4-5 org
Bahan2 : 1 paket Mee Kuning, 2 sudu Cili boh (rebus cili kering & blender), 1/2 labu bwg merah, 3 biji bwg putih, 2 sudu sos cili, 2 sudu sos tomato, 1/2 ekor ayam (bole kurang dlm bbp ketul), l liter air, 4 biji telur, 2 btg sayur sawi , 1 bj tomato potong wedges, minyak utk menumis
hiasan : tauhu goreng hiris, bwg grg, cili merah & limau nipis
Cara : rebus ayam dgn air hingga ayam empuk. Basuh mee kuning supaya hilang kapur
panaskan sedikit minyak utk menumis, masukkan bwg putih & bwg besar; bila dah agak masak, masukkan cili boh, sos cili & sos tomato, biar hingga naik minyak.
masukkan air rebusan & ayam, biar smpi mendidih, masukkan mee, biar sekejap, masuk telur, jgn kacau supya telur tak pecah & masak elok. masuk sawi. biar kejap & tutup api.
hiasla mee dgn bhn2 hiasan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan