Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Selasa, 16 Ogos 2011

Pulut Kuning & Rendang Utk buka puasa



semalam, spt dirancang & sempat suruh bby snap gambar..
teringin sangat makan pulut kuning + rendang, sblm ni beli kat pasar malam..
makan berebut2... mcm la sedap sgt hehehe..


Pulut Kuning
3 cwn beras pulut + 2 sudu teh serbuk kunyit } rendam dgn air selama 1-2 jam.. lagi lama lagi elok
1 cwn santan pekat + sedikit garam

Kukus pulut dulu hingga separuh masak..
renjiskan sedikit santan & gaul rata, biar sekejap, biar seketika
ulang2 merenjis santan hingga pulut masak.

Rendang Daging
1/2 kilo daging dihiris + air } masak hingga empuk

Bahan A
2 labu bwg besar
3 biji bwg putih
2 btg serai dihiris
1 inci halia dihiris
2 inci lengkuas dihiris
10 btg cili kering masak dgn air dan diblend

2 sudu besar kerisik
1 kotak santan (dlm 400ml)
daun kunyit dihiris
daun limau purut
garam & gula
minyak utk menumis

Kisar bahan A, tumiskan hingga naik minyak.
masukkan daging + air rebusan, biar hingga pekat (kalau nak kuah tak perlu smpi pekat)
masukkan kerisik & santan.. biar sebati
masuk bahan2 perasa
masukkan daun kunyit & limau purut
siap





Tiada ulasan:

Catat Ulasan