Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Rabu, 17 Ogos 2011

Keli Masak Berlada,Tempoyak Goreng & Tomato Masak Asam


untuk berbuka puasa semalam, giliran menu ikan la pulak.. dlm petiais ada ikan keli,
so dok fikir2 apa yg anak2 suka.. dah pasti la ikan keli digoreng, tp nak dijadikan lauk,
maka sesuai la dimasak berlada..
Menu semalam : Ikan Keli Berlada, Tempoyak Goreng, Bayam Masak Air & Gulai Telur
dah untuk sahur, tambahan Tomato Masak Asam


Ikan Keli Berlada
5 ekor ikan keli, sederhana
1 1/2 labu bwg besar
2 biji bwg putih
5 btg cili merah
sedikit air asam jawa
minyak, garam & gula

kisar bwg besar, bwg putih & cili merah, jgn terlalu lumat
panaskan minyak, masukkan bahan kisar, tumis hingga naik minyak
masukkan air asam jawa, garam & gula
masukkan ikan & ratakan




Tempoyak Goreng
bahan, tempoyak, bwg besar dihiris, cili merah, ikan bilis goreng
goreng tempoyak, masuk bwg, cili & ikan bilis yg digoreng

dah siap..

Memandangkan tomato dlm petiais berlambak lagi, beli murah sgt, 2 kilo cuma RM5..
so dlm kepala ku, teringat feberat hubby aka masakan masa zaman ku kecik yg
juga diminati jugak oleh abah kesayanganku..



Tomato Masak Asam
tomato 3 biji, seketul asam jawa di campur sedikit air
ikan bilis goreng, bwg merah, bwg putih
minyak & garam

panaskan minyak, masukkan tomato, masukkan ikan bilis, bwg merah & bwg putih,
bila nmpk masak, masukkan air asam jawa,
masukkan garam


Tiada ulasan:

Catat Ulasan