Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Isnin, 5 Ogos 2013

28 Ramadan.. Menu & Resepi Warisan Hari Raya

Salam

tinggal sehari lagi berpuasa, esok ptg lepas kerja akan tertolak ke kg @ Alor Setar utk beraya disana.. tak dpt jangka bila akan sampai, tengah malam ke atau subuh nya.. apa2 pun alhamdulillah dpt jugak balik & cuti lebih seminggu..

dah bbp hari ni call K.Ngah utk confirm resepi arwah mak, rendang ayam yg aku plan nak masak utk bekalan kami balik.. ia la kan dah raya, so berbuka dgn rendang & ketupat segera la.. so resepi nya spt berikut

Rendang Ayam Warisan (Arwah Mak)
2 ekor ayam - digaul kunyit & garam & goreng terlebih dahulu
bahan2 kisar
10 btg serai, 2 inci lengkuas, 2 inci halia, 1 inci kunyit hidup, 3 labu bwg besoo, 6 ulas bwg putih, 10 tangkai lada kering(direbus) - blend semua bahan (kata k.ngah letak lengkuas & serai lebih2 utk dptkan rempah2 yg byk)
2 cwn santan pekat
garam secukup rasa

Tumis bahan2 kisar smpi naik minyak, masuk santan pekat, masuk garam & persa
dah mendidih masukkan ayam & biar dia kering


pastu teringat lak mcm nak mkn kuah kacang & dptkan resepi nye (just nak re-confirm dgn k.ngah jer)


Kuah Kacang Warisan (Arwah Mak)
-kacang digoreng & hancurkan
-lengkuas+cili kering direbus+bwg merah+bwg putih+buah keras+udang kering di blend
-serai dititik
-perahan air asam jawa

Tumis bahan blend smpi naik minyak, masuk serai. masuk kacang & perahan air asam jawa.. masuk perasa garam & gula

tiba2 pulak.. nak buat set dia.. iaitu Kuah Lodeh (adus.. bestnya! teringat masa beraya dgn arwah mak & abah - Ya Allah cucurilah rahmatMu keatas roh mereka dah tmptkan dikalangan org beriman & beramal soleh. amin)

Kuah Lodeh Warisan (Arwah Mak)
-santan pekat, santan cair (plan beli santan kotak je la coz kena buat di kedah gak ni)
-udang kering/ikan bilis, bwg merah + bwg putih - ditumbuk
-sayur2an - lobak merah, sengkuang, kcg pjg, kentang, tempe goreng, tahu goreng, soon**, kulit tahu**
**jgn ltk byk sbb nnt serap kuahnya (jd x berkuah)

Tumis bhn ditumbuh dgn sedikit minyak & masuk santan cair. Masak bhn2 yg lmbt empuk dulu spt kentang & lobak merah diikuti yg lain2. Bila dah agak sederhana masak, masuk santan pekat & garam.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan