Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Kenangan & Impian & Nota Ilmu

Isnin, 15 April 2013

Resepi Mee Bandung Muar - Original dari arwah mak..

Salam

resepi ni mmg yg arwah mak selalu masakkan utk kami, tp kami pulak, sibuk nak guna perencah segera.. arwah mak lak ckp, alah senang jer, nape nak kena pakai perencah? Keenakan mee bandung muar ni terletak pd udang kering nya, lagi byk kuantiti udang kering lagi ngam rasanya..

Bahan2 utk 600gm mee kuning..

1. Bwg besar 3 biji sederhana, lada kering direbus (ikut kepedasan masing2), bwg putih 4-5 biji, udang kering direndam 200gm, blender semua bahan & tumis dgn minyak hingga naik minyaknya (utk pastikan lada itu masak betul2); Air rebusan daging atau ayam bersama isi daging & ayam nya, dimasukkan setelah bahan no-1 garing & naik minyak, biar mendidih
2. Masukkan mee kuning, (Mee Kuning - basuh dulu supaya hilang rasa kapur)
3. Bila mee hampir kembang, masuk Sayur Sawi
4. Pecahkan telur. Jangan kacau supaya telur masak elok.Hidangkan dgn bwg goreng & daun sup & daun bwg. Nak letak tomato pun bole jer kalo nak masam.. tp yg ori punya tak de ya.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan